Długo oczekiwany zapewne, bo i długo zapowiadany post. Wspominałam o nim tu i tu, i nawet trochę tu.
Balkon Party
Nic na to nie poradzę, to jest najodpowiedniejsza nazwa.
Jako, że na własnych urodzinach, nie obfotografowałam, ani jedzenia, ani , tfu, dekoracji :) ...
A obiecałam kilku osobom przepisy...
Urządziłam Balkon Party, żeby nadrobić co możliwe. Czyli to samo menu i reprezentacja gości.
Właściwie jeszcze sztućce były takie same, i właśnie dlatego jedliśmy sprytnie zawiniętymi bambusowymi - przy prawie 30 osobach na oryginalnej imprezie, to rozwiązanie bardzo ułatwiało życie.
Przepisy będą na:
- Sałatkę z ziemniaków, szpinaku i karczochów
- Sałatkę z arbuza, głównie,
- Szaszłyki z kurczaka
- Sos z mango i habanero
No, o tych szaszłykach to raczej wzmianka, a nie przepis, bo i tak zapomniałam papryki, a te tutaj nie są z prawdziwego grila. Ups.
To może załatwmy to od razu. Słyszeliście o marynacie do drobiu z maślanki, albo jogurtu ? Można ją doprawić czosnkiem, sosem sojowym albo dużą ilością ziół.
Mięso w niej świetnie kruszeje i grilowane kawałki pozostają przyjemnie soczyste.
Wystarczy nadziać na patyczki na zmianę z kawałkami świeżego ananasa i czerwonej papryki.
1,5 kg małych czerwonych ziemniaków
paczka mrożonego szpinaku
paczka sera kremowego
3/4 szkalnki majonezu
1/2 szklanki maślanki
pęczek posiekanej pietruszki
2 łyżeczki octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
1 puszka karczocha, drobno pokrojonego
3/4 szkalnki tartego parmezanu
1 posiekana czerwona cebula
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki w łupinach, ostudzić, obrać.
Pozostałe składniki wymieszać i delikatnie połączyć z ziemniakami :)
1/4 szklanki soku z limonki
1 łyżka cukru turbinado (ew. demerara albo muscovado)
2 łyżki soku z pomarańczy
1 papryczka jalapeno
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 mała posiekana czerwona cebula
1/2 szklanki siekanej kolendry
2 łyżki siekanej mięty
1 mały bezpestkowy arbuz
1 mała kantalupa
2 ogórki wężowe
2 mango
Wymieszać sok z limonki i 5 następnych składników.
Do dużej miski wrzucić pokrojonego w kostkę arbuza i melona, obrane i pokrojone ogórki i mango. Wymieszać z dresingiem, schłodzić w lodówce przez min 20 min., doprawić do smaku solą i pieprzem
Przepisy będą na:
- Sałatkę z ziemniaków, szpinaku i karczochów
- Sałatkę z arbuza, głównie,
- Szaszłyki z kurczaka
- Sos z mango i habanero
No, o tych szaszłykach to raczej wzmianka, a nie przepis, bo i tak zapomniałam papryki, a te tutaj nie są z prawdziwego grila. Ups.
To może załatwmy to od razu. Słyszeliście o marynacie do drobiu z maślanki, albo jogurtu ? Można ją doprawić czosnkiem, sosem sojowym albo dużą ilością ziół.
Mięso w niej świetnie kruszeje i grilowane kawałki pozostają przyjemnie soczyste.
Wystarczy nadziać na patyczki na zmianę z kawałkami świeżego ananasa i czerwonej papryki.
ZIEMNIACZANA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I KARCZOCHEM
1,5 kg małych czerwonych ziemniaków
paczka mrożonego szpinaku
paczka sera kremowego
3/4 szkalnki majonezu
1/2 szklanki maślanki
pęczek posiekanej pietruszki
2 łyżeczki octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
1 puszka karczocha, drobno pokrojonego
3/4 szkalnki tartego parmezanu
1 posiekana czerwona cebula
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki w łupinach, ostudzić, obrać.
Pozostałe składniki wymieszać i delikatnie połączyć z ziemniakami :)
SAŁATKA Z ARBUZA
1/4 szklanki soku z limonki
1 łyżka cukru turbinado (ew. demerara albo muscovado)
2 łyżki soku z pomarańczy
1 papryczka jalapeno
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 mała posiekana czerwona cebula
1/2 szklanki siekanej kolendry
2 łyżki siekanej mięty
1 mały bezpestkowy arbuz
1 mała kantalupa
2 ogórki wężowe
2 mango
Wymieszać sok z limonki i 5 następnych składników.
Do dużej miski wrzucić pokrojonego w kostkę arbuza i melona, obrane i pokrojone ogórki i mango. Wymieszać z dresingiem, schłodzić w lodówce przez min 20 min., doprawić do smaku solą i pieprzem
[tak zwane "behind the scenes" by Marek ]
KARAIBSKI SOS Z HABANERO
czubata szklanka świeżego ananasa
1 dojrzałe mango
2 papryczki habanero
1/2 szklanki wody
sok z 1 limonki
1 łyżka brązowego cukru
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego
Obrane i pokrojone na kawałki owoce oraz papryki zmiksować blenderem, połączyć z resztą składników, przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut i przetrzeć przez sitko, chociaż ja po prostu jeszcze raz wszystko zblenderowałam żeby zostało gęstsze.
Gorącym sosem napełnić butelkę lub słoik, można go przechowywać do miesiąca w lodówce.
1 dojrzałe mango
2 papryczki habanero
1/2 szklanki wody
sok z 1 limonki
1 łyżka brązowego cukru
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/4 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego
Obrane i pokrojone na kawałki owoce oraz papryki zmiksować blenderem, połączyć z resztą składników, przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut i przetrzeć przez sitko, chociaż ja po prostu jeszcze raz wszystko zblenderowałam żeby zostało gęstsze.
Gorącym sosem napełnić butelkę lub słoik, można go przechowywać do miesiąca w lodówce.
Uuuu, to tyle :)
Fajnie się to wszystko komponowało, także bierzcie i korzystajcie, bo warto.
A po oryginalne przepisy zapraszam tu:
o proszę:) widzę, że odkryłam świetny nowy blog:)
OdpowiedzUsuńsuper to Twoje balkonowe party:))) bardzo ładne zdjęcia:) będę zaglądać:*
Nie dość, że pysznie, to ładnie.
OdpowiedzUsuńI pewnie wesoło było.
A mnie nikt, NIKT!, nie zaprosił.
FOCH! ;D
Mam ostatnio obsesję na temat zdrowego żarcia z grilla. I owoców z grilla.
I żeby ładnie było przy tym grillu ;D
Dzięki, dzięki za odwiedziny. Na następną imprezę będę slac zaproszenia, żeby mi Was nie zabrakło :)
OdpowiedzUsuń